dr. Dobos György  Szülész – nőgyógyász, adjunktus    +36-20/4-980-089

Szűrések

Rákszűrés (cytológia)

Magyarul a méhnyakrák szűrését jelenti.

A vizsgálat során a hüvely feltárása után a méhszájról és a méhnyakból kenetet veszünk, melyet cytológus szakemberhez küldünk. A kenetvételt az emlők áttapintása és ultrahangos vizsgálat egészíti ki.

Normál lelet P1 és P2, kóros lelet P4 és P5 (általában daganatra utal, szövettani vizsgálat szükséges), P3 esetén (köztes állapot a normál- és a daganatos sejtek között; általában gyulladás eredménye) további vizsgálatok szükségesek, elsősorban HPV (Humán Papillomavírus) irányában.

Az eredményekről két héten belül minden páciensemet telefonon értesítem (jó eredmény esetén is), a leletek átvehetők személyesen a magánrendeléseken, szükség esetén e-mail-ben is el tudjuk küldeni.

Az évenként javasolt rákszűrést az aktív nemi életet élő korosztály esetében érdemes HPV szűréssel kiegészíteni! A HPV szűréséről bővebben

HPV szűrése

A HPV (teljes nevén Humán Papillómavírus) az a kórokozó, mely a méhnyakrákok nagy részét (jelen becslések szerint 95 %-át) okozza. Kimutatása csak egy speciális DNS vizsgálattal végezhető el biztonsággal. Akár 5-10 évig teljesen tünetmentesen hordozható, ebben a lappangó fázisban a rákszűrés eredménye is tökéletes.

Sok típusát azonosították már, melyeket két csoportba sorolunk:

  • alacsony kockázatúak (angolul low risk, rövidítve LR), ezek okozzák a condylomát, melyek a bőr felszínén keletkező szemölcsszerű képletek.
  • magas kockázatúak (angolul high risk, rövidítve HR), ezek okozzák a méhnyakrákot.

Vannak még olyan típusok, melyeket nem azonosítottak (NA típus), ezért egyik csoportba sem soroljuk egyelőre őket. Ezekkel kapcsolatban ugyanolyan gondosságot (fél évente rákszűrés) javaslok, mint a magas kockázatúak esetén, hiszen fő az óvatosság!

A vírus nemi úton terjed, sajnos – egyes irodalmi adatok alapján – napjainkban a fiatal, nemileg aktív korosztály akár 50 %-a fertőzött lehet.

Az immunrendszerünk szerencsére a fertőzések nagy részét legyőzi, ezért nagyon fontos a vitaminok, immunerősítők szedése, így a fertőzöttek akár 90%-a gyógyul.

Mivel nem tudjuk a fertőzés pontos idejét megállapítani, ezért azt sem tudjuk, mikor indul el a folyamat daganat irányába. Gyógyszeres kezelés sajnos egyelőre nem áll rendelkezésünkre, a szűrés jelentősége abban áll, hogy ha valakinek tökéletes cytológia eredményei vannak, de tudjuk, hogy HPV hordozó, félévente rákszűrésre kell járnia. Így időben felfedezhetjük azt az állapotot, amikor már vannak a méhszáj sejtjein elváltozások (ezeket nevezzük rákmegelőző állapotoknak, másnéven dysplasiának, CIN I, CIN II, CIN III-mal rövidítjük), de ezek még nem daganatos jellegűek és – csak szükség esetén – egy kis műtéti beavatkozással a méhnyakrák megelőzhető.

Mivel kezelés nem áll rendelkezésre, legfontosabbnak a megelőzést tartjuk, védőoltások beadatását, gumióvszer használatát.

Chlamydia és egyéb kórokozók szűrése

Napjainkban számos – sőt, egyre több – kórokozó ismert (pl. Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, HPV stb.) melyek nemi úton terjednek, csak enyhe gyulladásos panaszokat okoznak, ezért sokan már későn fordulnak orvoshoz.

Kimutatásuk csak speciális vizsgálatokkal lehetséges (PCR technika), melyek rendelőnkben rendelkezésre állnak.

Meddőségi kivizsgálás és kezelése

Rendszeres nemi élet esetén, egy év sikertelen próbálkozás után indokolt meddőségi kivizsgálás, melynek menete:

1. A női partnernél ultrahangos vizsgálat és egy vérvétel segítségével hormonális kivizsgálás. A férfi félnél spermavizsgálat szükséges.
2. Petevezeték átjárhatósági vizsgálat
a) Röntgenes úton (HSG) – ma már a nagy sugárterhelés miatt szinte sehol nem végzik.
b) Laparoszkópos vizsgálat – több információval szolgál, mint a HSG, de mivel műtéti megterhelést jelent, sokan idegenkednek tőle.
c) Ultrahangos vizsgálattal (HyCoSy) – előnye, hogy fájdalmatlan, járóbeteg ellátás keretében végezhető. Hátránya, hogy költséges a katéter és a kontrasztanyag viszonylag magas ára miatt (részletes leírását a "Beavatkozások” menüpontban találja).
3. Kezelési lehetőségek:
a) Átjárható petevezeték és jó spermalelet esetén, a szükséges hormonális kezelések elvégzése.
b) Peteérés hiánya esetén a petefészkek gyógyszeres vagy injekciós stimulálása, serkentése.
c) A peteérés pontos ultrahangos bemérése és időzített közösülés (a petesejt csak egy napig él!)

HyCoSy

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat.

A meddőségi kivizsgálás első, alapvető lépései közé tartozik.

Neve orvosi latin nevének rövidítéséből származik (Hysterosalpingo Contrast Sonography).

Jelentése és folyamata: az uterus (méh) üregének és a salpynx (tuba, petevezeték) átjárhatóságának vizsgálata egy speciális kontrasztanyag segítségével, ultrahangos vizsgálat során (a kontrasztanyagot a méhszájon keresztül felvezetett katéter segítségével juttatjuk a méh üregébe).

Ezen beavatkozást ambulánsan, járóbeteg ellátás keretében végezzük, néhány percet vesz csupán igénybe, fájdalommentes; nem tartozik az egynapos sebészeti ellátás keretébe.

Inszemináció

Labor

Magán labor szolgáltatásra Asztalos Juliannánál (DUNA-LAB Medical, Szentendre) tudnak időpontot kérni, a 06-20/984-6584-es telefonszámon!

Részletes tájékoztatást a www.dunalab.hu weboldalon talál, mely a főoldalamon található linkajánlón keresztül közvetlenül is elérhető!

Ultrahang

Sok éves tapasztalattal és „B” kategóriájú (magas szintű) végzettséggel hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálatot egyaránt végzek.

Az ultrahanggal végzett vizsgálat célja a belső nemi szervek anatómiai állapotának felmérése, a méh és a petefészkek méretének, szerkezetének és az esetleges kóros képletek (myoma, cysta, daganat), illetve terhesség megállapítása, mérése.