dr. Dobos György  Szülész – nőgyógyász, adjunktus    +36-20/4-980-089

Egynapos sebészeti beavatkozások

A szükséges műtéteket – küret, méhszájplasztika, sterilizáció, meddőségi laparoszkópos vizsgálat (petevezeték átjárhatóság) stb. -, és egyéb kisműtéteket a Rókus Kórházban végzem.

Terhességmegszakítást lelkiismereti okokból nem vállalok.

Fogamzásgátlás

"Egy nő két dologért tesz meg szinte mindent: azért hogy gyermeke legyen, illetve azért, hogy a gyermekáldást elkerülje"

Az alábbiakban az "elkerülés"-ről, a felelősségteljes fogamzásgálás legelterjedtebb lehetőségeiről olvashat.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy amennyiben – akár aktív, akár alkalmankénti – nemi életről beszélünk, 100%-os fogamzásgátló megoldás egyszerűen nem létezik. Valamint, kevés eszköz képes megvédeni a nemi betegségektől, vagy pl. a HPV vírustól. De ha elkerülhető a nem kívánt terhesség és az ezzel együtt járó testi-lelki procedúra, mindenképp érdemes valamelyik módot még idejében alkalmazni!

Napjainkban számos fogamzásgátló eszköz és módszer létezik:

Pl. gumi óvszer, fogamzásgátló tabletta, "spirál", hüvelygyűrű, meddővé tétel, sürgősségi tabletta stb.

A legkevésbé megbízható módszerek közé tartozik a megszakított közösülés = "majd vigyázunk" ("kóbor játékosok" már magömlés előtt is célba érhetnek), vagy kismamák esetében a szoptatási időszak, stb. Léteznek gyógyszertárakban vagy drogériákban kapható, spermiumölő habok vagy kúpok, amelyek inkább más fogamzásgátlók (pl. gumi óvszer) kiegészítőiként működhetnek optimálisan, de így sem 100%-os megoldás. A peteérés időszakában mellőzött szexuális élet sem az igazi, mivel a peteérés napja gyakran bizonytalan, a spermiumok pedig akár két-három napig is képesek élni és mocorogni… stb…

A gumi óvszer a legegyszerűbben beszerezhető eszköz, mely hatékonyságban ugyan valamivel a tabletta és a "spirál" után következik, főleg azért, mert gyakran helytelenül használják (az aktus elején kellene "felhúzni", de csak a magömlés előtt teszik ezt meg) mégis az egyetlen, amely – megfelelően alkalmazva, sérülésmentes csomagolásban, szavatossági időn belül – a legnagyobb valószínűséggel védelmet nyújthat a nemi betegségekkel, az AIDS-szel, a HPV vírussal stb. szemben (a HPV pl. nyállal is terjedhet).

Fogamzásgátló tablettából igen nagy a kínálat, hormontartalom alapján döntünk arról, melyiket válasszuk. Lévén szó hormontartalmú gyógyszerről (ami ugyebár nem vitamin, rendszeres, hosszú ideig tartó alkalmazása komoly veszélyekkel járhat és bár ritka, de végzetes is lehet), első alkalommal történő felírását rákszűrés, valamint általános laborvizsgálat (minimum vérkép, májfunkció és INR érték, de javasolt az APTI és Leiden mutáció szűrése is) előzi meg. A vérvétel történhet SZTK alapon (ezesetben a háziorvostól vagy a nőgyógyászati szakrendelésen tudnak a kért vizsgálatok többségére beutalót adni, magánorvosi beutalót állami intézményben nem fogadnak el), illetve magánlaborban. Leiden mutáció szűrésére (véralvadási faktor meghatározása trombózis hajlam kimutatására) magánrendelésemen is van lehetőség.
Kiskorú lányok esetében a tabletta minimum 3 évnyi rendszeres menstruáció, a fenti vizsgálatok, továbbá szülő jelenléte és beleegyezése esetén írható fel és szedhető.
Egy dobozban általában 3 havi tabletta van – negyedévenként szükséges receptért jönni. Egy év után (és utána is évenként) a felírás feltétele az újabb negatív rákszűrés- és labor eredmény. A rendszeres, évenkénti ellenőrzés elengedhetetlen fontosságú!
Tervezett terhesség esetén a tabletta szedését érdemes 3 hónappal előbb abbahagyni.

A “spirál” (méhen belüli fogamzásgátló eszköz, angol nevének rövidítése IUD), elsősorban azoknak a hölgyeknek ajánlott fogamzásgátló módszer, akiknek már van két gyermeke. Speciális esetekben (ha egyéb fogamzásgátló módszer valamiért nem jöhet szóba) egy gyermek esetén is felhelyezzük.
Még nem szült hölgyek számára ugyan létezik ún. mini spirál, de ezt a nőgyógyászok 99 százaléka csak abban az esetben helyezi fel, ha valamilyen egészségügyi ok miatt a páciensnek szülés egyáltalán nem javasolt, mert egészségét, életét veszélyeztetné.

“Spirál” fajtái:

1. réz (cseréje 3 évenként javasolt, a legolcsóbb, kb. 8.000 Ft)
2. arany-réz ötvözet (cseréje 5 évenként javasolt, ára kb. 13.000-15.000 Ft, kevésbé okoz fémérzékenységet, mint a réz)
3. műanyag (cseréje 3 évenként javasolt, fémérzékeny hölgyeknek helyezzük fel)
4. hormon tartalmú (5 évig nyújt biztonságot, legjobb hatásfokú, legdrágább, kb. 45.000-50.000 Ft, nem okoz fémérzékenységet, hormontartalma minimális és a vérkeringésbe nem jut be, ezért akár trombózisra hajlamos, “visszeres” lábú hölgyek is használhatják)

Esetleges mellékhatások: a modern “spirálok” már igen ritkán okoznak problémát, de előfordulhat gyulladás, rendszertelen vérzés, bővebb, hosszabb menstruáció (a hormontartalmú “spirál” előnye, hogy a menstruációs vérzést lényegesen csökkenti, sokszor terápiásan használjuk bő vérzést okozó myomák esetén!)

A felhelyezés és az eltávolítás egyaránt a menses alatt javasolt, mert ilyenkor nyitott a méhszáj, ezért a beavatkozás sokkal kevésbé fájdalmas.

A felhelyezés általában kb. 5 percet, az eltávolítás 1 percet vesz igénybe (a hormonális spirál esetében ez változhat).

A hüvelygyűrű, ahogyan a nevében is szerepel, egy hüvelyben használatos, hormontartalmú, receptköteles eszköz, hatásfoka a tablettához és a „spirálhoz” hasonló. Használata viszonylag egyszerű. Hatása a lassú, folyamatos, egyenletes hormonkibocsátáson alapszik, ezáltal jóval alacsonyabb a szervezet hormonterhelése, mint tabletta használata esetén. Három hét használat után el kell távolítani, majd menstruáció után egy újat felhelyezni. A fogamzásgátló tablettához hasonlóan, az első felírást rákszűrés és laborvizsgálatok előzik meg, melyeket évenként ismételni kell.

A meddővé tétel is egy lehetőség, ennek azonban komoly – törvényi és egészségügyi – kritériumai vannak, mivel a beavatkozás végleges, nem visszafordítható. A műtétet laparoscoppal végezzük, egynapos sebészeti ellátás keretében.

A sürgősségi tabletta nem megfelelő vagy elmaradt védekezés esetén jöhet szóba (2 készítmény létezik, melyet az aktust követően maximum 72 órán belül kell alkalmazni , egy pedig 5 napon belüli). Mivel nagy dózisú hormont tartalmaz, mindegyik receptköteles, rendszeres használatra nem alkalmas a gyakori mellékhatások miatt! Felírását nálunk MINDEN ESETBEN ultrahangos vizsgálat előzi meg, az esetlegesen fel nem fedezett terhességek, cysták, stb kizárásának érdekében (akkor is, ha a beteg lehetetlennek tartja a terhességet!).

Terhességmegszakítást lelkiismereti okokból nem vállalok.

Inszemináció

Az inszemináció a mesterséges megtermékenyítés azon fajtája, melynek során a férfi partner ondójából speciális eljárás során a „kitisztított” spermiumokat egy katéter segítségével a női partner méhébe juttatjuk azon célból, hogy terhesség jöjjön létre.

Inszemináció elvégzésének feltételei:

  • kivizsgált (házas)pár: a férfi partnernél andrológiai (urológiai) kivizsgálás, megfelelő számú és mozgású spermium. A női partnernél: érvényes, egy éven belüli rákszűrés, hüvelyi fertőzések, gyulladások tenyésztéssel történő kizárása, normál hormonértékek, minimum egy átjárható petevezeték, szabályos méhüreg.
  • házas- vagy élettársi kapcsolat, esetleg közjegyző által hitelesített kérelem, mesterséges megtermékenyítés céljából.

Rövid tájékoztató az inszemináció (inseminatio) menetéről:

A beavatkozás hagyományos nőgyógyászati vizsgálati pozícióban történik. A hüvely feltárása után az előzetesen “kitisztított” spermiumokat egy katéter segítségével a méhszájon keresztül a méhbe fecskendezzük.

A felhasznált katétert (mely steril, egyszer használatos) kifejezetten erre a célra gyártják megfelelően puha, rugalmas anyagból, ezért a fertőzés, sérülés veszélye minimális.

Körülbelül 1 órás fektetés után a páciens otthonába távozhat. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, összesen maximum 2 órát vesz igénybe, melynek során a pár végig együtt lehet.

Fenti beavatkozás eredményeképpen a terhesség bekövetkezésének valószínűsége (széleskörű nemzetközi statisztikák alapján) kb. 5-10%.

Amennyiben az inseminatióhoz ovuláció indukciós kezelés (petefészek hormonális serkentése) szükséges, abban az esetben több petesejt is „megérhet”, ezért ikerterhességek létrejötte gyakoribb, mint a természetes úton fogant terhességeknél. A gyógyszeres (injectiós) tüszőérlelés mellékhatásaként a petefészekben jóindulatú tömlők (cysták) képződhetnek, melyek miatt igen ritka esetekben további kezelés – akár műtét is – szükségessé válhat.

Számolni kell szövődményes, esetleg méhen kívüli terhességekkel, vetéléssel, fejlődési rendellenességekkel is, de ezek gyakorisága megegyezik a természetes úton fogant terhességeknél észleltekkel.

Meddőségi kivizsgálás

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)

Méhszájseb fagyasztás

Általános tapasztalatom: amikor tudatom a kedves pácienssekkel, hogy méhszájsebük van, első reakciók között szerepel az ájulás. Bár gyakran felmerülő, az esetek túlnyomó részében viszonylag könnyen és eredményesen kezelhető probléma esete áll fenn, mégis kevesen tudják, miről is van pontosan szó:

Cryocoagulatio, Cryoconisatio (méhszájsebek műtét nélküli, fagyasztásos eljárással történő kezelése)

Méhszájseb esetén nem igazi “seb”-ről, hanem egy olyan elváltozásról beszélünk, amikor a méhszáj felszínének egy részét a fertőzéseknek jól ellenálló laphám helyett hengerhám folglalja el.
Okai lehetnek pl. gyulladások, szülések, öröklött adottságok stb.

A hengerhám sok váladékot termel, mely jó táptalaj a kórokozóknak, ezért ezekben az esetekben sokkal gyakoribbak a fertőzések, gyulladások, folyások, esetleg közösülés utáni vérzés jelentkezik.
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezen tünetek hátterében igen gyakran méhszájseb áll, ezért minél hamarabb forduljon nőgyógyászhoz, hiszen csak belső vizsgálattal lehet megállapítani a probléma okát.

A méhszáj sebe gyulladásokra hajlamosít, sok nőgyógyászati probléma (pl. hüvelyi fertőzés, hasi fájdalom, közösülési probléma stb.) hátterében ez áll.

A méhszájseb kezelésére több lehetőség van, pl.

  • ecsetelés (nem elég hatékony, sokszor szükséges elvégezni ahhoz, hogy eredményt érjünk el)
  • lézeres kezelés (fájdalmas – ezért érzéstelenítést igényel -, a készülék rendkívül nagy, drága, speciális sugárvédelemmel ellátott helyiséget igényel, így általában csak kórházakban végzik)
  • műtét (jó cytológiai eredmény birtokában általában nem szükséges, de az egyéb lehetőségek hiányában mégis sokan végzik)
  • fagyasztásos kezelés (cryocoagulatio, cryoconisatio)

A fagyasztásos kezelés (cryo) ismertetése:
Csak jó (P1, P2) cytológiai eredmény esetén végezhető!
A méhszáj feltárása után egy speciális műszerrel a szükséges területet néhány milliméter mélységben mínusz 50-70 C fokra hűtjük, minek hatására ez a terület gyakorlatilag elhal, néhány nap alatt színes, véres folyás formájában kiürül. Néhány hét alatt helyét laphám foglalja el.

Néhány perces kezelésről van szó. Bármilyen hihetetlen, sem a beavatkozás közben, sem utána fájdalom nem jelentkezik!

Néhány napig színes folyás észlelhető, de bő vérzés nem várható, akár aznap sportolhat, dolgozhat, (közösülés kivételével) semmilyen tevékenységben nem fogja akadályozni.

A beavatkozás után, a jó gyógyulás érdekében 3-4 hét közösülési szünet javasolt.

A kezelés a későbbi terhességek létrejöttét nemhogy akadályozná, hanem igazoltan segíti(!), mivel az állandó gyulladásban lévő méhszájon a spermiumok gyakorlatilag nem tudnak áthatolni a különböző gyulladásos faktorok, ellenanyagok, fehérvérsejtek miatt.