Méhszájseb fagyasztás

Általános tapasztalatom: amikor tudatom a kedves pácienssekkel, hogy méhszájsebük van, első reakciók között szerepel az ájulás. Bár gyakran felmerülő, az esetek túlnyomó részében viszonylag könnyen és eredményesen kezelhető probléma esete áll fenn, mégis kevesen tudják, miről is van pontosan szó:

Cryocoagulatio, Cryoconisatio (méhszájsebek mûtét nélküli, fagyasztásos eljárással történõ kezelése)

Méhszájseb esetén nem igazi “seb”-rõl, hanem egy olyan elváltozásról beszélünk, amikor a méhszáj felszínének egy részét a fertõzéseknek jól ellenálló laphám helyett hengerhám folglalja el.
Okai lehetnek pl. gyulladások, szülések, öröklött adottságok stb.

A hengerhám sok váladékot termel, mely jó táptalaj a kórokozóknak, ezért ezekben az esetekben sokkal gyakoribbak a fertõzések, gyulladások, folyások, esetleg közösülés utáni vérzés jelentkezik.
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezen tünetek hátterében igen gyakran méhszájseb áll, ezért minél hamarabb forduljon nõgyógyászhoz, hiszen csak belsõ vizsgálattal lehet megállapítani a probléma okát.

A méhszáj sebe gyulladásokra hajlamosít, sok nõgyógyászati probléma (pl. hüvelyi fertõzés, hasi fájdalom, közösülési probléma stb.) hátterében ez áll.

A méhszájseb kezelésére több lehetõség van, pl.
- ecsetelés (nem elég hatékony, sokszor szükséges elvégezni ahhoz, hogy eredményt érjünk el)
- lézeres kezelés (fájdalmas – ezért érzéstelenítést igényel -, a készülék rendkívül nagy, drága, speciális sugárvédelemmel ellátott helyiséget igényel, így általában csak kórházakban végzik)
- mûtét (jó cytológiai eredmény birtokában általában nem szükséges, de az egyéb lehetõségek hiányában mégis sokan végzik)
- fagyasztásos kezelés (cryocoagulatio, cryoconisatio)

A fagyasztásos kezelés (cryo) ismertetése:
Csak jó (P1, P2) cytológiai eredmény esetén végezhetõ!
A méhszáj feltárása után egy speciális mûszerrel a szükséges területet néhány milliméter mélységben mínusz 50-70 C fokra hûtjük, minek hatására ez a terület gyakorlatilag elhal, néhány nap alatt színes, véres folyás formájában kiürül. Néhány hét alatt helyét laphám foglalja el.

Néhány perces kezelésről van szó. Bármilyen hihetetlen, sem a beavatkozás közben, sem utána fájdalom nem jelentkezik!

Néhány napig színes folyás észlelhető, de bõ vérzés nem várható, akár aznap sportolhat, dolgozhat, (közösülés kivételével) semmilyen tevékenységben nem fogja akadályozni.

A beavatkozás után a jó gyógyulás érdekében 3-4 hét közösülési szünet javasolt.

A kezelés a késõbbi terhességek létrejöttét nemhogy akadályozná, hanem igazoltan segíti(!), mivel az állandó gyulladásban lévő méhszájon a spermiumok gyakorlatilag nem tudnak áthatolni a különböző gyulladásos faktorok, ellenanyagok, fehérvérsejtek miatt.