Méhszájseb fagyasztás

Általános tapasztalatom: amikor tudatom a kedves pácienssekkel, hogy méhszájsebük van, első reakciók között szerepel az ájulás. Bár gyakran felmerülő, az esetek túlnyomó részében viszonylag könnyen és eredményesen kezelhető probléma esete áll fenn, mégis kevesen tudják, miről is van pontosan szó:

Cryocoagulatio, Cryoconisatio (méhszájsebek műtét nélküli, fagyasztásos eljárással történő kezelése)

Méhszájseb esetén nem igazi “seb”-ről, hanem egy olyan elváltozásról beszélünk, amikor a méhszáj felszínének egy részét a fertőzéseknek jól ellenálló laphám helyett hengerhám folglalja el.
Okai lehetnek pl. gyulladások, szülések, öröklött adottságok stb.

A hengerhám sok váladékot termel, mely jó táptalaj a kórokozóknak, ezért ezekben az esetekben sokkal gyakoribbak a fertőzések, gyulladások, folyások, esetleg közösülés utáni vérzés jelentkezik.
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezen tünetek hátterében igen gyakran méhszájseb áll, ezért minél hamarabb forduljon nőgyógyászhoz, hiszen csak belső vizsgálattal lehet megállapítani a probléma okát.

A méhszáj sebe gyulladásokra hajlamosít, sok nőgyógyászati probléma (pl. hüvelyi fertőzés, hasi fájdalom, közösülési probléma stb.) hátterében ez áll.

A méhszájseb kezelésére több lehetőség van, pl.
– ecsetelés (nem elég hatékony, sokszor szükséges elvégezni ahhoz, hogy eredményt érjünk el)
– lézeres kezelés (fájdalmas – ezért érzéstelenítést igényel -, a készülék rendkívül nagy, drága, speciális sugárvédelemmel ellátott helyiséget igényel, így általában csak kórházakban végzik)
– műtét (jó cytológiai eredmény birtokában általában nem szükséges, de az egyéb lehetőségek hiányában mégis sokan végzik)
– fagyasztásos kezelés (cryocoagulatio, cryoconisatio)

A fagyasztásos kezelés (cryo) ismertetése:
Csak jó (P1, P2) cytológiai eredmény esetén végezhető!
A méhszáj feltárása után egy speciális műszerrel a szükséges területet néhány milliméter mélységben mínusz 50-70 C fokra hűtjük, minek hatására ez a terület gyakorlatilag elhal, néhány nap alatt színes, véres folyás formájában kiürül. Néhány hét alatt helyét laphám foglalja el.

Néhány perces kezelésről van szó. Bármilyen hihetetlen, sem a beavatkozás közben, sem utána fájdalom nem jelentkezik!

Néhány napig színes folyás észlelhető, de bő vérzés nem várható, akár aznap sportolhat, dolgozhat, (közösülés kivételével) semmilyen tevékenységben nem fogja akadályozni.

A beavatkozás után, a jó gyógyulás érdekében 3-4 hét közösülési szünet javasolt.

A kezelés a későbbi terhességek létrejöttét nemhogy akadályozná, hanem igazoltan segíti(!), mivel az állandó gyulladásban lévő méhszájon a spermiumok gyakorlatilag nem tudnak áthatolni a különböző gyulladásos faktorok, ellenanyagok, fehérvérsejtek miatt.